PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO

Memorijalni pohod Zoran Šimić: Otkrivenje spomenika u čast čovjeku koji je iza sebe ostavio svjetlo

71202116_2499239580162122_1126099171850321920_o.jpg

Drugog vikenda u listopadu sada već tradicionalno, Planinarsko društvo Bitovnja Kreševo organizira obilazak planinarske staze Lisin-Lisin, točnije od Lisina na Bitovnji do Lisina na Inču. Od ove godine, ova tura će imati i mamorijalni karater,točnije nosit će ime Zorana Šimića.

Zoran Šimić bio je jedan od najistaknutijih članova planinarske zajedice Bosne i Hercegovine. Iznenada i zauvijek istu je napustio u prosincu 2017. U trenutku svoje smrti obnašao je dužnost člana Upravnog odbora PS FBiH, predsjednika Planinarskog društva “Bitovnja” Kreševo i direktora Outdoor foto&film festivala- 3fok.

" Većinu svog života posvetio je upravo razvoju planinarstva i ekologije. Bio je pokretač i realizator brojnih projekata diljem BiH a posebno u našem Kreševu. Više puta bio je predsjednik Društva, radio je na raznim funcijama u planinarskim savezima, vodio je obnovu planinarskog doma, revitalizirao transferzalu, pokretao škole planinarstva, pisao vodiče i izdavao planinarske karte, pokrenuo foto i film festival u Kreševu koji je sada poznat diljem regije ali i još mnogo toga" kazao je Stanić te dodao još jednu zanimljivost o Zoranu Šimiću. Naime, pred kraj života pokrenuo je i realizirao projekt osvjetljavanja planinarskog doma na Lopati te tako i na siboličan način ostavio svjetlo iza sebe.

Njemu u čast, postavljen je spomenik ispred Doma na Lopati koji će biti otkriven u sklopu obilaska staze Lisin-Lisin.

POHOD

Naime, pohod je planiran 12.listopada ove godine a organizatori nude dvije varijante:

Varijanta A kreće od 7:00 sati i nakon okupljanja na Trgu podrazumijeva vožnju do nekropole stećaka Vekika (Bradina), zatim uspon Velika-Voznik-Lisin- Crepulje-Martinov grob-Lopata.

Ručak je planiran u 14:00 sati a otkrivenje spomenika u 16:00.

Sutradan bi od 8:00 sati počeo uspon Lopata-Pomol-Lisin (Inač) Kreševo.

Varijanta B nudi nešto kasnije okupljanje na Trgu te od 10:00 sati uspon Keševo-Lisin- Inač-Pomol-Lopata te popodnevne aktivnosti sa prvom grupom dakle ručak i nazočnost otkivenju spomenika kao i eventualno noćenje i povratak sa varijantom A.

Broj sudionika je ograničen stoga iz PD Bitovnja sve zainteresirane pozivaju da se prijave na vrijeme. Kotizacija iznosi 20,00 KM a uključuje prijevoz Kreševo-Bradina, ručak i noćenje na domu.

Prijave traju do 10.listopada i možete ih izvršiti na brojeve 063 898 720 i 063 420 669.

POVJESNE CRTICE

Upućen dopis u Središnjicu Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu: “Odlučili smo u Kreševu (Bosna) da osnujemo podružnicu jednog hrv. planinarskog društva, pa smo se obratili Vašoj podružnici HPD “Bjelašnica” u Sarajevu, pa su nam javili Vašu adresu i da su Vam već oni pisali da pošaljete pravila i potrebne upute i materijal za osnivanje, ali poštu još nismo dobili, pa Vam se javljamo da nam pošaljete. Društvo ćemo imenovati po obližnjoj planini “Bitovnja”. Očekujemo povoljan odgovor, bilježim se s poštovanjem, uz hrv. bratski pozdrav, Vinko Milošević, gostioničar, Kreševo.”

Više

logo.png

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO

fra Grge Martića 44, 71260 Kreševo

Predsjednik: +387 (0) 63 898 720

info@pdbitovnja.ba

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO - SVA PRAVA PRIDRŽANA

designer17.png