PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO

Planinarski dom na Lopati nalazi se na sjeveroistočnim padinama planine Bitovnje, na istoimenom proplanku okruženom mješovitom listopadno-crnogoričnom šumom. Građen je u periodu od 1959. do 1963. godine vlastitim sredstvima društva i uz pomoć Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine. Najveći dio građevinskih i zanatskih radova izveli su sami članovi društva. Izgradnja doma bila je praktična realizacija ideje koja je prvi puta iznesena 1939. godine i bila prisutna u društvu i u vrijeme obnove njegovoga rada nakon II svjetskog rata. Od 1979. do 1992. godine dom je bio u nekoliko navrata dopunjavan novim sadržajima, pa je po završetku III faze adaptacije doma, u listopadu 1991. godine ulazio u red najkomfornijih planinarskih objekata ne samo na području Bosne i Hercegovine.

Tokom više od 20 godina svoga postojanja dom je bio omiljena destinacija planinara, sportaša, izviđača, umjetnika i ljubitelja prirode iz svih krajeva bivše Jugoslavije, pa i iz inozemstva. Zbog izgrađene neophodne infrastrukture i raspoloživih sadržaja i kapaciteta u neposrednoj okolini doma u dva navrata organizirane su najveće manifestacije planinarskog pokreta u Bosni i Hercegovini: 1963. godine III Slet planinara Bosne i Hercegovine, 1991. godine Dan planinara Bosne i Hercegovine, obilježavanje 110. obljetnice organiziranog planinarstva u Bosni i Hercegovini 2002. godine.

Dom je građen u kombinaciji kamen-drvo. Ima podrum, prizemlje, kat i potkrovlje. Strujom se opskrbljuje iz električnog agregata i solarnih panela, a vodom iz vlastitog vodovoda. Prostorije doma u zimskom se periodu zagrijavaju centralnim grijanjem.

Režim rada

Dom je u toku godine otvoren vikendom, praznicima i prema potrebi. Obavezna najava za veće grupe.

Kapacitet

2 apartmana sa vlastitim kupatilom

2 dvokrevetne sobe

1 trokrevetna soba

2 šestokrevetne sobe

2 skupne spavaonice sa 10, odnosno 16 ležajeva

Dolazak

Iz Kreševa

Usponi: Standardni usponi vrše se markiranim stazama iz sela Kojsina ili Vranci. Trajanje uspona cca 2h

Automobilom: Na dionici puta Kreševo-Tarčin na prijevoju Blinje odvojiti se makadamskom cestom desno odakle put vodi do planinarskog doma. Cesta je pogodna za terenska vozila. U zimskog periodi obavezno provjeriti prohodnost.

Iz Fojnice / Deževice

Usponi: Standardni usponi vrši se markiranom stazom iz sela Deževice (Ulazak na stazu pored škole) preko Torina. Trajanje uspona cca 1:30h

Automobilom: Prolaskom kroz selo Deževice cesta se nastavlja do planinarskog doma. Cesta je pogodna za terenska vozila. U zimskog periodi obavezno provjeriti prohodnost.

Iz Bradine

Usponi: Standardni usponi vrši se dijelom markiranom stazom od lokaliteta Nekropola stećaka Velika  iznad Bradine preko vrha Lisin (Repovački) i Bitovnje do planinarskog doma. Trajanje uspona cca 5h

Sa Pogorelice / Prokoškog jezera

Usponi: Pristupi sa Pogorelice i Prokoškog Jezera koriste se uglavnom prilikom planinarske obilaznice Bitovnja-Pogorelica.-Vranica. Trajanje tura cca 5h sa Pogorelice, odnosno 12h sa Prokoškog jezera.

Informacije

Informacije i rezervacija smještaja i hrane na tel +387 (0) 63 993 339 (Anto Karatović, predsjednik Komisije za planinarske objekte), odnosno na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

POVJESNE CRTICE

Upućen dopis u Središnjicu Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu: “Odlučili smo u Kreševu (Bosna) da osnujemo podružnicu jednog hrv. planinarskog društva, pa smo se obratili Vašoj podružnici HPD “Bjelašnica” u Sarajevu, pa su nam javili Vašu adresu i da su Vam već oni pisali da pošaljete pravila i potrebne upute i materijal za osnivanje, ali poštu još nismo dobili, pa Vam se javljamo da nam pošaljete. Društvo ćemo imenovati po obližnjoj planini “Bitovnja”. Očekujemo povoljan odgovor, bilježim se s poštovanjem, uz hrv. bratski pozdrav, Vinko Milošević, gostioničar, Kreševo.”

Više

logo.png

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO

fra Grge Martića 44, 71260 Kreševo

Predsjednik: +387 (0) 63 898 720

info@pdbitovnja.ba

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO - SVA PRAVA PRIDRŽANA

designer17.png