PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO

dsc 4417

U organizaciji Planinarskog društva Bitovnja 18.08.2012. realiziran je još jedan "Noćni uspon na Lopatu".  Ove vedre i tople večeri nešto više od 30 članova i simpatizera PD Bitovnje krenulo je starim stazama do doma na Lopati. 

Okupljanje i prijave u 19:30 u prostorijama planinarskog društva, pozdravna riječ g. Eugena pa pokret. Kolunu je predvodila Elizabeta, jedan od najiskusnijih članova društva.

Najveća snaga ovog uspona zasigurno je bilo desetak mladih planinara koji su prije par mjeseci završili "Malu školu planinarstva". Vidjevši osmjehe na njihovim licima i sretne povike i šale vidjeli smo da njihova škola i članstvo nije bilo samo prolazno da je rođena ljubav prema planini i druženju.

Uz svjetlo čeonih lampi krenuli smo kroz Gornje čelo, uz Klanac preko Dubovica, Bijelog groba do Košara. Na Košarama malo duža pauza, odmor, šale i prisjećanje na prijašnje uspone. Nastavak dalje do Pomola, molitva poginulim braniteljima. Odavde nije bilo mjesta za odmor, svi su podignuli tempo, dom je bio blizu, a tamo je grah, kobasice i pokoja čašica. 

Kad se smjestilo, odmorilo i večeralo nije bilo druge nego započeti pjesmu i malu zabavu. Potrajalo je to i duže, gotovo do zore. 

Kratki san koji uvijek prati noćne uspone bio je dovoljan da se prikupi dovoljno snage za nedjelji dan u prirodi. Neki su ranije krenuli put Deževica, na mladu nedjelju, a neki šetnjama po Lopati ispunili cijeli dan i tek sa zadnjim zrakama sunca krenuli put domova.

Foto galerija ovdje.

POVJESNE CRTICE

Upućen dopis u Središnjicu Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu: “Odlučili smo u Kreševu (Bosna) da osnujemo podružnicu jednog hrv. planinarskog društva, pa smo se obratili Vašoj podružnici HPD “Bjelašnica” u Sarajevu, pa su nam javili Vašu adresu i da su Vam već oni pisali da pošaljete pravila i potrebne upute i materijal za osnivanje, ali poštu još nismo dobili, pa Vam se javljamo da nam pošaljete. Društvo ćemo imenovati po obližnjoj planini “Bitovnja”. Očekujemo povoljan odgovor, bilježim se s poštovanjem, uz hrv. bratski pozdrav, Vinko Milošević, gostioničar, Kreševo.”

Više

logo.png

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO

fra Grge Martića 44, 71260 Kreševo

Predsjednik: +387 (0) 63 898 720

info@pdbitovnja.ba

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA KREŠEVO - SVA PRAVA PRIDRŽANA

designer17.png