Izuzetna ljepota prirode privukla je pionire planinarstva da udare temelje trasi današnje planinarske obilaznice.

Organizirani obilazak svake godine je drugi vikend u mjesecu julu. Maksimalan broj učesnike je 35, prijavite se na vrijeme.

Prijavite se Upoznajte obilaznicu
HTML5 Logo
 • Bitovnja

  Bitovnja je planina u Bosni i Hercegovini, 10 km sjeverno od Konjica. Prema istoku se nastavlja na Ivan-planinu, a prema sjeverozapadu i zapadu na Pogorelicu i Zec-planinu. Ona je orografsko razvođe između crnomorskog i jadranskog slijeva. Na njoj je izvorište rijeke Željeznice i Crne rijeke koje pripadaju slijevu Bosne (crnomorski slijev) te Trešanica i Kraljušćice, pritoka Neretva odnosno Jablaničkog jezera (jadranski slijev). Najviši vrh su Čadori (1.700 m). Planina je bogata vodom i mnogobrojnim izvorima. Do visine od 1500 m ima mješovite i crnogorične šume, a najviši dijelovi su pašnjaci.

  Pogledajte plan obilaska

 • Pogorelica

  Pogorelica se nalazi jugoistočno od Zec planine i pripada planinskom masivu Vranice. Najviši vrh je Kozice 1437 mnv. Pejzaž je vrlo sličan onome na Vranici i Zec planini, sa blagim uzbrdicama i terenom kojim se nije teško kretati.

  Pogledajte plan obilaska

 • Vranica

  Vranica je najpoznatija rudna planina u BiH, između gradova Uskoplja na zapadu i Fojnice na istoku. Nalazi se na razvođu između rijeka Vrbasa i Bosne. Najviši vrh Vranice je Nadkrstac na 2112 metara nadmorske visine. To je pitoma planina, s dosta pašnjaka i površinskim vodama. Na njoj se nalazi Prokoško jezero. Prokoško jezero je udaljeno od doma na Rosinju 6 km. Na Vranici se može vidjeti dosta izvora (Vrbasa, Kozičke rike, Sikirskog potoka), mnoštvo slapova (Ždrimački slap, Kozički slap) i mnogo različitih pećina i jama.

  Pogledajte plan obilaska

O Planinrskom putu Bitovnja-Pogorelica-Vranica

Ideja da se planinski niz, koji počinje od Bitovnje na jugoistoku pa se neprekinut nastavlja preko Zeca i Pogorelice na sjeverozapadu, poveže jednim parkiranim planinarskim putem datira još u 30-te godine prošlog stoljeća Izuzetna ljepota prirode privukla je tadašnje pionire planinarstva da spontano prijeđu ove četiri planine, upravo po današnjim markiranim pravcima i tako udare temelje trasi današnje planinarske obilaznice. Planinarski put Bitovnja-Pogorelica-Vranica utemeljen je 1964. godine. Započinje u Kreševu, prelazi preko planina Inča, Lopate, Visočice, Bitovnje, Pogorelice, Zeca i vranice i završava u Fojnici (varijanta A) ili Uskoplju-Gornjem Vakufu (varijanta B). Oni koji ga obiđu osjetit će čudestan spoj raskoši ljepote planinske prirode, čudnovati svijet biljnih rariteta i endema te bogatstva kulturnog, tehničkog i povijesnog naslijeđa ovog dijela Bosne i Hercegovine. Obilaznicima su na raspolaganju izuzetno komforni planinarski domovi na Lopati (1324 m) i Pogorelici (1222 m), kao i planinske kolibe na Prokoškom jezeru na planini Vranici (1636 m). Planinarsko društvo Bitovnja Kreševo svake godine u drugom vikendu mjeseca srpnja/jula organizira tadicionalni obilazak Planinarskog puta Bitovnja-Pogorelica-Vranica.

Pogledajte foto galeriju!

1. Dan // Fojnica -Prokoško jezero

Okupljanje u Kreševu na trgu fra Grge Martića u 12:00. Prevoz do Fojnice autobusom. Uspon sa Tovarišta preko Panja i Stražice do Prokoškog jezera. Smještaj u Kolibama.

Detaljan plan

2. Dan // Prokoško jezero - Pogorelica

Ustajanje i polazak u 08:00. Uspon do vrha Ločika i nastavk preko Vranice do Zec planine i vrha Smiljeva kosa i dalje do Planinarskog doma na Pogorelici.

Detaljan plan
 
 

3. Dan // Pogorelica - Lopata

Ustajanje i polazak u 08:00. Uspon na Bitovnju preko Ljeskovika do vrha Čador i dalje do Martinovog groba odakle se staza preko Trebca spušta do Planinarskog doma na Lopati.

Detaljan plan

4. Dan // Lopata-Kreševo

Ustajanje i polazak u 08:00. Silazak uKreševo preko najvišeg vrha Inča - Lisina.

Detaljan plan

Dnevnik i značka

Svaki učesnik nakon uspješno pređene transferzale i svih kontrolnih točaka dobiva dnevnik i značku planinarskog puta Bitovnja-Pogorelica-Vranica

User Avatar

"Dnevnik i značku dodjeljuje Planinarsko društvo Bitovnja, a ukoliko pređete obilaznicu samostalno, po pravilniku planinarske obilaznice, svoj primjereka možete zatražiti u prostorijama društva"

Prijavi se!

Smještaj

Kolibe Prokoško jezero

Prokoško jezero je ledničko jezero na blizu 1.660 metara nadmorske visine, nalazi se na planini Vranica, 22 km udaljeno od centra gradića Fojnica. Jezero se odlikuje endemskom vrstom Čovečjom ribicom i okruženo stočarskim kolibama i katunima i predstavlja dio netaknute prirode. Ovo jezero predstavlja turističku destinaciju već dugi niz godina. Jezero je bogato pastrmkom i poznato je stanište rijetke vrste vodenog guštera tritona. Jezero je poribljeno pastrmkom, a ljeti je mogćue ugodno kupanje. Uz jezero se prilegle stočarske kolibe, u kojima se moze odmarati i dobiti pravi domaći specijaliteti (ovčiji sir, kajmak, pita, kruh ispod saća, borovnice i kupine u sezoni i drugo). Kolibe se nalaze na jugoistočnoj strani Prokoškog jezera, na stijeni koja se nalazi tik iznad jezera.

Pogorelica

Za ljubitelje planinarenja i prirode, odmora i rekreacije, planinski predjeli na području fojničke općine su pravi raj na zemlji. Jedan od tih prirodnih dragulja na području općine Fojnica je svakako i Pogorelica na kojoj se nalazi kao da je tu izrastao planinarski dom Planinarskog društva "Pogorelica" iz Kiseljaka. Smješten uz sami rub spajanja prekrasnih livadskih terena i guste stoljetne bukove šume na 1221. metru nadmorske visine.

Lopata

Planinarski dom na Lopati nalazi se na sjeveroistočnim padinama planine Bitovnje, na istoimenom proplanku okruženom mješovitom listopadno-crnogoričnom šumom. Građen je u periodu od 1959. do 1963. godine. Dom je građen u kombinaciji kamen-drvo. Ima podrum, prizemlje, kat i potkrovlje. Strujom se opskrbljuje iz električnog agregata, a vodom iz vlastitog vodovoda. Prostorije doma u zimskom se periodu zagrijavaju centralnim grijanjem. Rapolaže sa ukupno 60 ležajeva u sobama od 2 do 14 ležajeva, kao i sa dva mini apartmana. U prizemlju je prostrana trpezarija koja može primiti 60 gosatiju, kao i suvremeno opremljena kuhinja. U prizemlju se također nalazi i sanitarni čvor sa WC i tuš kabinama sa toplom vodom.

Foto galerija objekata

Vidjeli ste dovoljno?

Prijavite se!