Memorijalni uspon Džemal Bijedić

inac2013Planinarsko društvo Vranica iz Fojnica u suorganizaciji sa PD Bitovnja Kreševo u subotu 19. siječnja organizitali su Memorijalni uspon Inač 2013. povodom 36. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, njegove supruge i šest članova posade aviona. Članovi planinarskih društava iz Fojnice, Kreševa, Kiseljaka i brojnih gostiju,...

među kojima i mladi iz drugih gradova Bosne i Hercegovine tradicionalno pohode mjesto na kojem je prilikom povratka iz Beograda prije 36 godina poginuo Džemal Bijedić. Ovaj memorijal svake godine privuče veliki broj posjetitelja koji dođu odati počast i posjetiti predivni Inač i Lopatu.

Prethodnih dana snježne padavine zamele su obronke Inča tako da su prizori na planinama bili veličanstveni, a ugođaj je upotpunilo zimsko sunce pa su vlasnici foto aparata imali pune ruke posla.. Da bi olakšali uspon članovi PD Bitovnje pripremili su čaj i kuhano vino pred završnim uspon do spomen ploče, a u planinarskom domu na Lopati pripremili su i grah.

Džemal Bijedić (12. april 1917-18. januar 1977), rođen u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac se simpatiše sa pokretom komunista, kome se tokom studije u Beogradu i priključuje. Oktobra 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939 u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-i. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista njegovih funkcija je duga i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: sem dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine.

Tragično je preminuo 18. januara 1977. g. u avionskoj nesreći na putu za Sarajevo. Supruga Razija je poginula zajedno sa Bijedićem. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Foto galerija ovdje

Share

 

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA
© SVA PRAVA PRIDRŽANA
                                                                                                 designer17