Realiziran "Noćni uspon na Lopatu"

dsc 0210Obroncima Lopate i Inča prošli smo mnogo puta. Penjali smo se ranom zorom i popodne, po kiši, magli, suncu i snijegu. Ovaj put krenuli smo noću. Sedamdesetak članova, prijatelja i simpatizera Planinarskog društva Bitovnja okupilo se u subotu ispred prostorija društva kako bi doživjeli novo iskustvo na staroj lokaciji što je bilo i geslo ovoga uspona.

 
Okupljanje i prijave u 19:30 u prostorijama planinarskog društva, pozdravna riječ predsjednika društva pa pokret. Dok je Mato, jedan od najiskusnijih članova društva bio na čelu kolone, a Niko na kraju pazeći da netko ne zaostane, ja sam išao gore dolje fotografirajući. I bio sam siguran u jedno, planina spaja nespojivo. Gledao sam mlade, stare, žene, djecu... u bilo kojoj drugoj akciji bilo bi gotovo nemoguće spojiti ih, ali kad je planinarenje u pitanju stvari su dosta drugačije. Jedanput je netko rekao "...kad stariji više ne budu mogli hodati planinarenja više neće biti..." no na sreću nije tako i u to smo se uvjerili. Budućnost planinara u Kreševu i planinarskog društva Bitovnja sa ovim mladim snagama zajamčena je, zvuk gojzerica na šumskim putevima čut će se još dugo.
 
U svjetlo čeonih lampi krenuli smo kroz Gornje čelo, uz Klanac preko Dubovica, Bijelog groba do Košara. Na Košarama malo duža pauza, odmor, šale i prisjećanje na prijašnje uspone. Nastavak dalje do Pomola, ovdje je Slavko vodio glavnu riječ, molitvom poginulim braniteljima. Odavde nije bilo mjesta za odmor, svi su podignuli tempo, dom je bio blizu, a tamo je Goran pripremio grah, kobasice i čaj. Poznajući njegovi spretnost u tome požurili smo da se smjestimo i uživamo. 
 
 
 
Kad se smjestilo, odmorilo i večeralo nije bilo druge nego započeti pjesmu i malu zabavu. Potrajalo je to i duže od uobičajenog, gotovo do zore. Neki su to platili i jutarnjom glavoboljom, ali ništa strašno svi su opet imali snage provesti divan dan na Lopati i tek pred večer natrag u Kreševo. 
 
Utisci su kod većine isti. Bilo je odlično vidimo se iduće godine, da u iskaznicu noćnog uspona dodamo još jedan pečat i dođemo do još jedne značka. A prije toga vidimo se na turi Lisin-Lisin i svim ostalim usponima po našim planinama.
 
Share

 

PLANINARSKO DRUŠTVO BITOVNJA
© SVA PRAVA PRIDRŽANA
                                                                                                 designer17